poniedziałek, 11 lutego 2013

Dagusiowe Rafaello czyli przepis na łatwe ciasto :)

Hejka hejka laleczki moje :)

Dziś mam dla Was przepis na mega proste, mega pyszne ciasto mianowicie Rafaello ale wg Dagusi ;)

Tak się złożyło, że nie miałam czasu zrobić swojej popisowej krówki i musiałam zrobić ciacho na szybko - padło na Rafaelko ;) 


Ja uwielbiam wszystko co kokosowe :D :) Ale już bez marudzenia ;) Oto przepis :

- 2,5 paczki krakersów solonych  ( ja wzięłam te Pub z Biedronki ) 
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe - jeden z cukrem, jeden bez ( na 0,5 litra mleka )
- 1 litr mleka ( 2% lub 3,2 % ) 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 250 g masła ( ja dałam margarynę Kasię ) 
- 200 g wiórek kokosowych ( w tym 50 g na posypkę ) 

Wykonanie :

1. Do kubka odlać troszkę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka wsypać budynie i mąkę ziemniaczaną, wymieszać . Wlać do gotującego się mleka. Zrobić budyń. Ostudzić

2. Masło zmiksować z żółtkiem, dodając po jednej łyżce budyniu, miksować do wyrobienia masy. 

3. Dodać wiórki- 150 g  i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką

4. W miseczce zrobić posypkę z 3 pokruszonych krakersów wymieszanych z pozostałą częścią wiórek 

5. Na blaszce 33x23 układać ;

- krakersy
- krem
-krakersy
-krem
-krakersy 
- krem
- posypka

6. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin ;)

7. Można polać polewą czekoladową dowolnie przygotowaną ;) 

Smacznego ♥




Opowiem Wam też swojską anegdotę o moim pieczeniu ;) 

Koleżanka na fb pisze do mnie- co robisz ;) Ja jej na to że robię ciasto- a ona do mnie : Też nie masz co z sobą zrobić tylko takimi bzdurami się zajmować- lepiej idź kup ;/  Pozwólcie że się odniosę do tych słów :

1. Po pierwsze ja kocham piec i poznawać nowe smaki ciast
2. To jest dla mnie hobby i chwila relaksu
3. Nie uśmiecha mi się iść co tydzień dać 20 zł za tyci kawałek ciasta, gdyż za tę cenę mogę mieć całą dużą blachę ;) 
4. Nieraz przejechałam się na ciastach kupnych- były tak przesłodzone że masakra, niekiedy też czuć było że nie są "dzisiejsze " 
5. Owszem od czasu do czasu kupię sobie ciastko ale rzadko ;) 

Nie wiem jak Wy ale ja tak mam ;) 

A Wy lubicie piec ?  Lubicie ciasta kokosowe  ? 

Pozdrawiam :)

♥♥ Dagmara  ♥♥

70 komentarzy:

  1. też je robię :)
    uwielbiam :)
    a piec też lubię i nie opyla się kupować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha akurat odświeżyłam Twojego bloga a tu nowa notka!Ciasto wędruje jako któryś z kolei na mojej listy do zrobienia!I dokłanie w cukierni zapłacisz te 20 zł za kawałek a za całe ciasto jak zrobisz sama to ledwo tyle wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciasto i też wolę zrobić sama w domu niż kupować. Tym bardziej, że bardzo lubię eksperymenty w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety nie lubię kokosów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pożeram to wzrokiem normalnie. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smakowicie!
    zdecydowanie bardziej wolę domowe ciasta niż te, które można kupić w sklepie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czemu kusisz mnie takimi pysznościami?! :( Choruję, nie mogę jeść, a do tego próbuję odstawić słodycze :( A kokosa i rafaello uwielbiam :(

    OdpowiedzUsuń
  8. ciacho wygląda pysznie , można najeść się na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie pyszności :)
    zapraszam do mnie ;)
    co powiesz na wzajemną obserwacje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana dziękuje za obserwacje ja też już Cię obserwuje ;)

      Usuń
  10. Hej :)
    Zostałaś otagowana u mnie na blogu.
    Zapraszam, bardzo ciekawa zabawa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda niesamowicie mmm :)
    zawsze jak widzę Twoje nowe ciasto to mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja lubię kokosy, ale w mniejszych ilościach :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Smacznie wygląda i pewnie jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubię wszystko co kokosowe:)też kiedyś robiłam podobne ciasto:) masz rację, pieczenie to fajna zabawa a ciasta kupne są drogie i nie zawsze świeże:)buziam

    OdpowiedzUsuń
  15. nawet najgorsze ciasto domowe jest lepsze niż to z cukierni :)
    Naprawdę :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem wiem właśnie ;) ale co kto lubi prawda ? ;)

      Usuń
  16. Pysznie się zapowiada! Raczej nie bawię się w kuchni, ale chciałabym zacząć:D Może wypróbuję przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale smakowicie wygląda :) chyba je zrobię na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie pyszności a ja nie jem słodyczy :(

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam!ale z Ciebie cukiernik

    OdpowiedzUsuń
  20. aż zgłodniałam, uwielbiam ciasta, chyba muszę sobie zrobić;)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja mama robi pyszne rafaello:)

    OdpowiedzUsuń
  22. faktycznie nie wygląda na skomplikowane...koniecznie muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka, ja uwielbiam kokos ale do pieczenia mam dwie lewe ręce (chociaż tak na dobrą sprawę to nie wiem bo nie próbowałam nawet :))

    OdpowiedzUsuń
  24. mmmmmmniaaami!
    jeszcze 4,5kg i napewno zrobie sobie takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  25. mmmm moge wpaśc na kawałek ?:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Też wole sama piec ciasta :)
    ładnie wygląda, ale akurat kokosu nie lubie :p

    OdpowiedzUsuń
  27. No przy Tobie to by się nie dało schudnąć. Żeby takie pyszności wystawiać:(

    Buźka;):*

    OdpowiedzUsuń
  28. Jasne, że lubię piec, a mój TŻ lubi te wypieki jeszcze bardziej, wydaje mi się, że ze sklepowego ciasta już nie byłby tak zadowolony :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja nie mam czasu na takie wypieki:( ale to sie super prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  30. uwielbiam rafaello! ale trochę inaczej robione! :)
    jeśli chodzi o przyrządzanie, to ciast piec nie lubię, wolę dania na słodko :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. faktycznie proste! super przepis:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. wszystko co kokosowe musi być dobre, trzeba zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Świetne rafaello, wygląda smakowicie!!

    Zapraszam na konkurs.

    Do wygrania
    weekend w Krakowie dla 2 osób,
    w luksusowych apartamentach.

    OdpowiedzUsuń
  34. ja znowu piec nie lubię i nie umiem, smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. mmm, wygląda pysznie, podobnie jak Ty uwielbiam wszystko, co kokosowe :)
    też bardzo lubię piec, relaksuje mnie to ;) zdecydowanie lepiej idzie mi pieczenie niż gotowane ;) a kupne ciasta, oprócz wątpliwych walorów smakowych, mają dużą wadę - nie wiesz na 100% co jest w składzie... a tak możesz wszystko kontrolować i nie karmić najbliższych chemią ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Niewolno, nie wolno mi oglądać takich pyszności.
    No i mam smaka na kokosanki :p

    Osz Ty :*

    OdpowiedzUsuń
  37. muszę wypróbować... nawet nie wiesz jaką mam chęć na skosztowanie tego ciasteczka... daj mi :((((( :))))))))

    OdpowiedzUsuń
  38. Też wolę zrobić ciasto sama niż kupić. Nigdy nie jadłam takiego ciasta ale na pewno wypróbuję przepis. Na podobnej zasadzie robię 3-bita:)

    OdpowiedzUsuń
  39. masz całkowitą rację co do tych ciast ;)
    smacznego :)))

    OdpowiedzUsuń
  40. musisz kusić takimi słodkościami ;p

    OdpowiedzUsuń
  41. Ciasto prezentuje się świetnie, bardzo lubię Rafaelo :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda bardzo apetycznie ;) Cudownie się prezentuje :) muszę kiedyś spróbować zrobić :)

    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news ;*

    OdpowiedzUsuń
  43. pyszne ciasto:) kokosy to kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Oj robisz smaka!Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam ciasta, zwłaszcza te bez pieczenia :) Nieźle się zgrałyśmy, bo również umieściłam przepis na słodkość tyle tylko, że bananową :) Pozdrawiam, Alice

    OdpowiedzUsuń
  46. Ajj, ale mam smaka na ciacho :( A tutaj psikus i dieta !

    OdpowiedzUsuń
  47. o mniam
    ale mi narobiłaś smaku !

    zapraszam na moje mini rozdanie w owiecccckowej-szafie:
    http://owiecccckowa-szafa.blogspot.com/2013/01/mini-rozdanie.html

    OdpowiedzUsuń
  48. mniam:0
    zapraszam na moje mini rozdanie w owiecccckowej-szafie:
    http://owiecccckowa-szafa.blogspot.com/2013/01/mini-rozdanie.html

    OdpowiedzUsuń
  49. kocham wszystko co kokosowe!
    ja też lubię piec:)

    OdpowiedzUsuń
  50. Nie przepadam za kokosami, ale notka przydatna ;) Obserwuje!





    electro-bananek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  51. Ja też lubię piec mój piekarnik mniej :) Bo czasami się buntuje i coś przypali :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Rafaello to jedno z moich ulubionych ciast, z tymze nigdy nie probowalam z polewa czekoladowa :P nastepnym razem planuje troche urozmaicic moje platkami migdala :)
    co d ciast - nie ma jak domowe ciasto, ja tez nie ufam gotowcom, choc czasem sie skusze, to nie ma jak swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Oj Kochana Dagusiu, nawet nie iwesz jak jestem wdzięczna Ci za ten przepis!!!! Zrobię swojemu P. na walentynki, bo widzę że jest dość prosty. CAŁUSKI ;* :)hehe

    OdpowiedzUsuń

Hej ;) odwiedzam każdego kto zostawi mi komentarz ;)
Nie zostawiajcie tzw. "tylko reklamy" ja piszę posty i jest to moja praca więc napisz coś a nie tylko reklamujesz...
Obraźliwe komentarze nie będą akceptowane więc się nawet nie wysilaj - jeśli Ci się nie podoba ok szanuję to ale idź się wyżyj gdzie indziej :)

Jeśli Ci się tu podoba zaobserwuj a odwdzięczę Ci się tym samym :)

Dziękuję za uwagę :* ♥