Dnia dzisiejszego wzięło mnie na dodanie przepisu ;)
Jako iż na weekend piekłam ciasta to postanowiłam dać Wam przepis na jedno ciasto które de facto wielbią wszyscy w mej rodzinie a najbardziej tż :D
Ciasto krówkowo- budyniowe z bitą śmietaną ( duża blacha )
A więc do roboty :
Biszkopt :
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej ( ja daję tortową )
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec na złoty kolorek w temperaturze 160 stopni.
Składniki do masy:
- masa krówkowa o smaku toffi bądź kajmakowym
- 2 paczki krakersów
- 3 budynie śmietankowe na 0,5 litra mleka
- 2 litry mleka
- margaryna ( np Palma czy Kasia )
- 2 bite śmietany śnieżki w proszku
- żelatyna do deserów ( bo jest jeszcze taka do mięs ale nie polecam- chyba że taką do mięs i deserów bo też istnieje )
-1/3 szkl cieplej wody :)
Gdy upieczony biszkopt ostygnie, do garnuszka z gorącą wodą wkładamy puszkę z masą aby się rozpuściła ( ok 5 minut ) wylewamy to na ciasto, rozsmarowujemy. Na masę ułożyć warstwę krakersów.
3 budynie gotujemy na mleku jak na dwa budynie czyli 3 szklanki do garnuszka- gotujemy aż zacznie wrzeć, w pozostałej 1 szklance mleka rozpuszczamy 3 budynie z 5 łyżkami cukru, i wlewamy do gotującego mleka. Wystawiamy na balkon do ostygnięcia. Gdy przestygnie, kroimy margarynę w kostkę i miksując dodajemy do tego nasze budynie. Wykładamy na krakersy. Kładziemy na to kolejną warstwę krakersów. 2 śnieżki ubijamy wg przepisu czyli do litra mleka wsypujemy śnieżki miksujemy ok 5 minut. W 1/3 szklanki ciepłej ( nie gorącej ) rozpuszczamy jedną czubatą łyżkę żelatyny, studzimy ją i wlewamy do śnieżek ( po to aby się się usztywniły ) wykładamy na krakersy. Na wierzch posypujemy kakao :) Et voila :)
Ciasto jest naprawdę pyszne i sycące - na większą imprezę w sam raz :) Goście będą zachwyceni :)
Trudność: Średnio trudne
Czas przygotowania: ok 1,5 godziny
Cena: ok 25 zł
Wielkość: duża blacha 30x40 cm
Kaloryczność: chyba duża ale wiadomo że nikt nie zjada całej blachy na raz ;)
Smacznego ♥ Niestety mam tylko dwa zdjęcia bo reszta ciasta znikła szybko :D I jeszcze góra mi się lekko uszkodziła ;)
♥♥ Dagmara ♥♥
Krówka i budyń- to co kocham :) Kusisz kobieto! Ja bym wsysnęła pół blachy na raz, a co! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie.... ale narobiłaś mi ochoty na takie pysznosci...
OdpowiedzUsuńo jak ja uwielbiam ciasta! ;D fajnie że jest biszkopt a nie kruche za którym nie przepadam :) pożyczam przepis;p
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam te ciacho!:)
OdpowiedzUsuńskusiłabym się ;)
OdpowiedzUsuńkocham krowke, bardzo ciekawy przepis, moja zawsze troche inaczej robie ;D
OdpowiedzUsuńwygląda baaaardzo smakowicie, mniam:) A.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Ale jak na razie, moje wypieki czekają do świąt - teraz niestety nie mam czasu :(
OdpowiedzUsuńmniam uwielbiam takie polaczenia!
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3
OdpowiedzUsuńJuż zapisałam przepis i pewnie będzie na przyszły weekend :) Dziękuję :*
OdpowiedzUsuńja w weekend też piekłam ciasto:D
OdpowiedzUsuńa jakie ?
Usuńhmmmm jak smakowicie, dobrze, że ja już po obiedzie
OdpowiedzUsuńW niedziele Mąż miał urodziny więc napiekłam się... U mnie był tort z owocami, tarta z truskawkami i muffinki czekoladowe z ciasteczkami hit =]
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec mmm :-)
witaj w klubie :) ♥.♥
Usuńnie piekłam jeszcze nigdy biszkoptu:d trochę się boję :) mój chłopak jest mało wybredny a najbardziej lubi sernik na zimno, którego się nie piecze a przygotowanie trwa 20 minut ;)
OdpowiedzUsuńMi odpukać zawsze biszkopty wychodzą :) mój też zje wszystkie ciacha :) sernik na zimno też wielbi :)
Usuńmmm pycha :d
OdpowiedzUsuńMmmm apetyczne, szkoda że na mieszkaniu studenckim mam beznadziejny piekarnik ;/
OdpowiedzUsuńmm wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńmm smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńooo tego przepisu nie znam, ale chętnie się z nim bliżej poznam, a nawet patrząc jak apetycznie ciacho wygląda- zaprzyjaźnię :))
OdpowiedzUsuńtylko pochwal się jak wyjdzie ;)
Usuńciacho krówkowe ♥
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :D
SMACZNEGO:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam budyń i krówki, a połączenie tych dwóch smaków musi być bardzo smaczne :)
Wygląda pysznie!! :D
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuńno to kiedy mam być ?:P zaraz przyjde degustować :P
OdpowiedzUsuńzapraszam ♥
Usuńmniam:)
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA PRZEPYSZNIE!
OdpowiedzUsuńAjjj jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńJak pysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńUwielbiam masę krówkową, podobnie jak budyń.
Ogólnie w tym cieście jest cała masa rzeczy, które uwielbiam.
ja robie podobne ale bez biszkopta tylko z samymi krakersami, na zimno :) kochm to ciasto - najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
wow zazdroszczę takiego ciasta , ja mało piekę , w rodzinie mam chorych na cukrzycę i sama nie chce też się opychać choć czasem zaszaleję
OdpowiedzUsuńOoo narobiłaś mi smaka. Siedzę tu z herbatka i chętnie bym zjadła kawałek :) Moze skusze sie na wypróbowanie przepisu na święta lub sylwestra, bo zapowiada się naprawdę apetycznie.
OdpowiedzUsuńJa dzis robilam pierniczki, ale to jednak nie to samo co krówka :)
MMMMMMMM..... Pewnie smakowite ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis...jak bym dorwała tak pysznie wyglądające ciasto to na pewno by ani kawałek nie ocalał. Pozdrawiam i życzę smacznego.
OdpowiedzUsuńAż mi się ochota zrobiła ma takie ciacho, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńJa krówkę uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńno i mam przepis na nowe ciasto na święta, zapowiada się na pysznościowe, dzięki :)
OdpowiedzUsuńcałuski
Mniam !
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa kusi, a ciacho wygląda wspaniale. :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.....krówka jest moim ciastem które jako jedyne wsród ogromu kocham i zawsze chętnie robię :) Pyszności i piekne wykonanie :)
OdpowiedzUsuńja do ciast mam dwie lewe ręce :D zdecydowanie wolę zajadać niż piec :P
OdpowiedzUsuńmm..wygląda smakowicie, i napewno jest
OdpowiedzUsuńoj kusisz tym ciachem, muszę w weekend wypróbować tego przepisu. :))
OdpowiedzUsuńkusisz niesamowicie Kochana!
OdpowiedzUsuńhmm.... pychota
OdpowiedzUsuńOstatnio mam lenia, ale jak znajdę chwilę i chęci to na pewno wypróbuję przepis... wygląda smakowicie:DD
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wyśmienicie i na pewno tak smakuje, nie omieszkam przy najbliższej okazji je wypróbować przepis już zanotowałam:)
OdpowiedzUsuńrobię takie samo ciasto :)
OdpowiedzUsuńaż zglodnialam... :(
OdpowiedzUsuńZapowiada się fajnie :) będę musiała spróbować je upiec :D
OdpowiedzUsuńoj mniam mniam !
OdpowiedzUsuńMmmmm, takie smakołyki ♥ a chętnie bym spróbowała ;p
OdpowiedzUsuńALe kusisz :) moja ukochana krówka mniiiam :D
OdpowiedzUsuńZOstałaś wybrana do udziału w Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam: http://iskaprzedlustrem.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
uwielbiam takie słodkości <3
OdpowiedzUsuń