czwartek, 8 listopada 2012

Daguś gotuje czyli Dagusiowe Spaghetti :)

Hello :)

Dzisiaj będzie troszeczkę inaczej :) Przedstawię Wam przepis na Dagusiowe Spaghetti czyli takie, które sama robię na oko a wszystkim smakuje  :d

  A więc składniki czyli co będziemy potrzebować :D :

- 4 duże pomidory lub ok 10 małych ok 3 zł
- 2 fixy do spaghetti ( Napoli i Bolognese ) ok 1,50 za jeden z tym że mamy na parę użyć ;)
- sok pomidorowy ok 2 zł- potem możemy ugotować pomidorówkę z reszty ;) 
- makaron do spaghetti ok 2 zł 
- przyprawy- bazylia, oregano, czosnek, majeranek, papryka ostra i słodka - ceny różne i też na parę użyć
- sól, pieprz
- ser tarty ok 3 zł
- mięsko mielone ja daję mielonkę indyczą ok  4 zł 
- 1 duża cebula lub 2 małe ok 1 zł 
- olej/oliwa 








Przygotowanie:

1. Podsmażamy cebulkę wraz z mięskiem mielonym oraz odrobiną vegety - przekładamy do miseczki, następnie odlewamy tłuszcz który tam powstanie ( będzie zdrowiej )




2. Pomidorki nacinamy, zalewamy gorącą wodą ( parzymy je ok 5 minut ), obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę- podsmażamy na małym ogniu, z niewielką ilością oleju :)



3. Dolewamy ok 50-100 ml soku pomidorowego 



4. Dosypujemy po garści: fixu napoli i bolognese - na oko po to aby zagęścić nasz sos ;)



5. dosypujemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek, sól bądź vegeta, pieprz ( ja sypię pieprz ziołowy oraz cytrynowy ale może być zwykły ), majeranek, oregano, bazylia - i tutaj musi być ta kolejność zachowana wszystko mieszamy 

6. Dodajemy garść sera - aby znów sos się lekko zagęścił

7. Gdy sos jest gorący, dosypujemy mięsko i mieszamy :) w tym samym czasie gotując makaron :)



I mamy gotowe pyszne jesienne danie i sos nie ze słoika :) jest to danie na ok 4 duże, 5 średnich, 6 małych porcji :)

Na wierzch posypujemy serem ;)

Niedługo przepis na pyszne ciasto ;) 

Smacznego ♥

♥♥ Dagmara ♥♥

72 komentarze:

  1. Oj, apetyczne :D
    chociaż ja lubię spaghetti bez mięsa albo z tuńczykiem :D
    Podsmażam cebulkę, czosnek, dodaję tuńczyka (ok. dwóch puszek), koncentrat pomidorowy lub sok, bazylia, oregano, sól, pieprz, cukier..makaron może być muszelki, posypuję serem..i gotowe :D
    też polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem zrobię bo pyszne się wydaje ♥

      Usuń
  2. Ale dawno nie jadłam spagetti!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana aż u mnie pachnie ;) ale mi narobiłaś ochoty :) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. muszę kupić ten fix bo sok z pomidorów mam domowy

      Usuń
  5. Moi chłopcy od jakiegoś czasu domagają się spaghetti, więc i u mnie pewnie na dniach zagości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow super :)
    ja też często robię spaghetti ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam jeść i gotować spaghetti:) A.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie proste danie, a wszyscy je uwielbiają :) U mnie dzisiaj mielochy z buraczkami hihi ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też lubię ;p;p zwłaszcza buraczki ♥

      Usuń
  9. Mniam mniam uwielbiam spaghetti i właśnie narobiłaś mi smaka! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam , uwielbiam spaghetti :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda przepysznie, a to że jestem makaronowa dziewczyna to na pewno wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepysznie, a że jestem makaronowa dziewczyna to na pewno wypróbuje ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Daguś mam jeszcze jedno pytanie jak zrobiłaś na górze te zakładki strona główna, współpraca, wish lista i wymianka. Szukam, kombinuje, ale dalej nie wiem jak to zrobić.
    Help :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej kochana : ** Zostałaś nominowana do Liebster Blog ♥ u mnie na blogu ;) Jestem ciekawa twoich odpowiedzi : ))

    OdpowiedzUsuń
  16. Udało się, dziękuję bardzo :) :*

    OdpowiedzUsuń
  17. No i dalej będę Cię męczyła. Bo teraz nie wiem jak wrzucić tam posty, które chce? :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda dobrze a jestem na gastronomii to się troszkę znam ;d
    Może poobserwujemy ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja również sama robię spaghetti, troszkę inaczej, moje jest bardziej "cięższe",ale Twoja wersja jest fajna, taka "lekka"-na pewno spróbuję przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż mi ślinka cieknie :) Uwielbiam spaghetti! Sama robię podobnie, ale skracam czas przygotowania dodając pomidory z puszki :D

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam spaghetti:) łatwe szybkie i bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam spagetti- będę robiła w sobotę :D

    OdpowiedzUsuń
  23. lubie robic spaghetti bo jest to szybkie i nieskomplikowane danie, a do tegojest to ulubieniec mojej cory...zawsze bardzo sie cieszy jak je gotuje:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Widzę zmiany na blogu :) uważam, że są na wielki plus :)spaghetii świetnie danie na szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ♥.♥ potrzebowałam ich jak powietrza ;)

      Usuń
  25. mniam :)
    zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. ale mam smaka teraz na spaghetti! :)


    dodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uprzejmie obwieszczam, iż zostałaś przeze mnie wybrana z jakże zacnego grona mych obserwatorów, do odpowiedzi na 11 wymyślonych przeze mnie pytań. Zachęcam do zabawy, więcej tu: http://malymiszmasz.blogspot.com/2012/11/lista-11-wybranek-i-dugo-oczekiwana.html
    Pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. ahhh ale mi smaku narobiłaś...muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  29. Kurczę szkoda, ale i tak bardzo dziękuję za pomoc :) :* ♥

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak ja uwielbiam takie jedzonko :D

    OdpowiedzUsuń
  31. A za mną znowu strasznie chodzi placek po węgiersku - że tak powiem nie do tematu:)

    OdpowiedzUsuń
  32. mniam, ale rzadko robię, bo wolę pierogi:P

    OdpowiedzUsuń
  33. ale mi narobiłaś smaka na to spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  34. nice post! nice blog! kisses

    OdpowiedzUsuń
  35. mnaim mniam :0 to jedno z moich ulubionych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ajj, kiedy ja ostatni raz jadłam Spaghetti :PP

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam Spaghetti - ale mi smaka narobiłaś.

    OdpowiedzUsuń
  38. użyj pomidorowego soku Tymbarka z pieprzem - smak będzie o wieeeele bardziej intensywny ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Widzę, że wszyscy lubią spaghetti, a każdy je odrobinę inaczej przyrządza ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. koooocham spaghetti <3 makaron to moja wielka miłosc :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam spaghetti:) Ale staram się unikać dodatków z proszków
    Robię z pomidorów z puszki plus przecier z pomidorów:)

    OdpowiedzUsuń
  42. Dziękuje i nawzajem oczywiście :)
    a spaghetti- mmmm mogłabym jesć codziennie. a Twoje wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Zaraz poszperam i postaram się znaleźć:) Bo strasznie się narazie gubię w tych wszystkich ustawieniach. Aha i zatagowałam Cię, mam nadzieję, ze odpowiesz na moje pytania przy okazji najbliższego postu :*

    OdpowiedzUsuń
  44. Dzięęękuje bardzo za pomoc! Kochana jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Dziękuje! Ja Ciebie już odwiedzam długo, jak kilka dziewczyn- zanim założyłam profil tutaj. Byłam tutaj jeszcze grubo przed tym jak zmieniłaś wygląd :P Bo miałam w zakładkach Twój blog w przeglądarce hehe :) Pozdrawiam i buziaki dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  46. mniaaaaam uwielbiam spagetti robie bardzo podobnie;)!

    OdpowiedzUsuń
  47. ale mi narobiłaś smakuu,uwielbiam spagetti!!:)

    OdpowiedzUsuń
  48. mmmmmmm pychactwo ;) poproszę o więcej postów typu Daguś gotuje.

    OdpowiedzUsuń
  49. mmm smaka mi na spaghetti zrobiłaś, a niestety męcze się z grypą żołądkową :(

    OdpowiedzUsuń
  50. Ja nie przepadam za czerwonym spaghetti, ale może dlatego, bo ciągle jem w tej samej wersji :) Twój pomysł mi się spodobał :) Za to mój TŻ jest taaaaaaaaaaakim makaroniarzem, że mógłby jeść makaron pod każdą postacią, a za spaghetti to chyba mnie by nawet oddał :)
    A próbowałaś robić spaghetti carbonara? Lubisz? Znam świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  51. Nie mam oryginalnie napisanego przepisu, więc powiem Ci wszystko co robię z głowy :)
    Kupujemy pieczarki (wedle uznania, ja lubię dużo, a i tak podczas duszenia zmniejszą się), chudy boczek (może być też jakaś szyneczka jak nie lubisz), żółty ser w kostce, dwa sosy Winiary Italia - cztery sery z bazylią, śmietankę 30%, 2-3 cebule oraz kilka ząbków czosnku (ja lubię:)) i oczywiście makaron, olej i przyprawy :)
    Pieczarki myjemy i kroimy w paseczki (ja nie obieram, ale znam osoby, które to robią), a następnie wsypujemy na głęboką patelnię, solimy, pieprzymy wedle uznania i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu (co jakiś czas mieszamy i zaglądamy jak się mają). W międzyczasie cebule i ząbki czosnku kroimy w kostkę i dorzucamy do duszących się pieczarek, żeby wszystko ładnie puściło soki i zmiękło. Boczek kroimy w cienkie paseczki i także dorzucamy pod koniec, jak już niedługo nam zostało do duszenia :) Ser ścieramy na tarce, a sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na torebce, chociaż można dodać więcej śmietanki niż jest napisane na paczuszce sosów (w międzyczasie gotujemy już makaron). Gotowy sos i starty ser, dodajemy do rzeczy na patelni i wszystko razem podgrzewamy a następnie polecamy tym makaron :)
    Nie podałam Ci konkretnych ilości składników, bo sama daję wszystkiego na oko, każdy też lubi co innego, ja uwielbiam pieczarki, mój luby dużo sera i tak jakoś wszystko wychodzi. Mam nadzieję, że zrozumiesz mój przepis, bo nie jestem dobra w tłumaczeniu :) Gdyby coś sprawiło Ci trudność, daj znać! Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Nie mam oryginalnie napisanego przepisu, więc powiem Ci wszystko co robię z głowy :)
    Kupujemy pieczarki (wedle uznania, ja lubię dużo, a i tak podczas duszenia zmniejszą się), chudy boczek (może być też jakaś szyneczka jak nie lubisz), żółty ser w kostce, dwa sosy Winiary Italia - cztery sery z bazylią, śmietankę 30%, 2-3 cebule oraz kilka ząbków czosnku (ja lubię:)) i oczywiście makaron, olej i przyprawy :)
    Pieczarki myjemy i kroimy w paseczki (ja nie obieram, ale znam osoby, które to robią), a następnie wsypujemy na głęboką patelnię, solimy, pieprzymy wedle uznania i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu (co jakiś czas mieszamy i zaglądamy jak się mają). W międzyczasie cebule i ząbki czosnku kroimy w kostkę i dorzucamy do duszących się pieczarek, żeby wszystko ładnie puściło soki i zmiękło. Boczek kroimy w cienkie paseczki i także dorzucamy pod koniec, jak już niedługo nam zostało do duszenia :) Ser ścieramy na tarce, a sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na torebce, chociaż można dodać więcej śmietanki niż jest napisane na paczuszce sosów (w międzyczasie gotujemy już makaron). Gotowy sos i starty ser, dodajemy do rzeczy na patelni i wszystko razem podgrzewamy a następnie polecamy tym makaron :)
    Nie podałam Ci konkretnych ilości składników, bo sama daję wszystkiego na oko, każdy też lubi co innego, ja uwielbiam pieczarki, mój luby dużo sera i tak jakoś wszystko wychodzi. Mam nadzieję, że zrozumiesz mój przepis, bo nie jestem dobra w tłumaczeniu :) Gdyby coś sprawiło Ci trudność, daj znać! Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Napiszę Ci tak w skrócie, bo nie umiem pisać ładnie przepisów : )
    Potrzebujemy:
    - pieczarki (kto ile lubi, ja kupuję dużo, bo i tak zmniejszają swoją objętość podczas duszenia)
    - chudy boczek (jak nie lubisz, możesz poratować się szynką lub nie dodawać w ogóle wędliny:))
    - 2-3 cebule
    - kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobań)
    - kostka żółtego sera
    - dwa sosy Winiary Italia cztery sery z bazylią
    - śmietanka 30 %
    - makaron do spaghetti, olej, sól, pieprz

    Na początku myjemy pieczarki i wrzucamy je na patelnię (oleju ociupina), solimy, pieprzymy, przykrywamy i dusimy je a w międzyczasie kroimy w kostkę cebule i czosnek, które potem dodajemy do duszących się pieczarek (obserwujemy czy robią się miękkie). Boczek kroimy w plasterki i dodajemy do pieczarek z cebulą i czosnkiem już pod sam koniec duszenia. Kiedy pieczarki i cebula są już miękkie i nadające się do jedzenia (żeby nie były surowe ;p), wyłączamy ogień i zostawiamy je na patelni i zaczynamy zajmować się sosem. Wstawiamy wodę na makaron i kiedy będzie się on już gotował, trzemy na tarce ser, a sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na torebce (całość gotujemy ze śmietanką na małym ogniu), UWAGA: nie zwracaj bardzo dokładnej uwagi na ilość śmietanki co do sosów, ja czasem dodawałam nawet więcej i było też dobre! Kiedy sos będzie gotowy, dodajemy go razem ze startym serem do rzeczy na patelni i podgrzewamy :) Gorący sos dodajemy do makaronu :)
    Nie pisałam specjalnie konkretnych ilości itp, ponieważ każdy lubi co innego. Ja lubię dużo pieczarek i czosnku, mój luby np. kocha ser :) Mam nadzieję, że Ci posmakuje! Wybacz za mało składu i ładu, ale nie umiem tłumaczyć takich rzeczy. W razie pytań, pisz śmiało! Smacznego :*

    OdpowiedzUsuń

Hej ;) odwiedzam każdego kto zostawi mi komentarz ;)
Nie zostawiajcie tzw. "tylko reklamy" ja piszę posty i jest to moja praca więc napisz coś a nie tylko reklamujesz...
Obraźliwe komentarze nie będą akceptowane więc się nawet nie wysilaj - jeśli Ci się nie podoba ok szanuję to ale idź się wyżyj gdzie indziej :)

Jeśli Ci się tu podoba zaobserwuj a odwdzięczę Ci się tym samym :)

Dziękuję za uwagę :* ♥