Dzisiaj będzie troszeczkę inaczej :) Przedstawię Wam przepis na Dagusiowe Spaghetti czyli takie, które sama robię na oko a wszystkim smakuje :d
A więc składniki czyli co będziemy potrzebować :D :
- 4 duże pomidory lub ok 10 małych ok 3 zł
- 2 fixy do spaghetti ( Napoli i Bolognese ) ok 1,50 za jeden z tym że mamy na parę użyć ;)
- sok pomidorowy ok 2 zł- potem możemy ugotować pomidorówkę z reszty ;)
- makaron do spaghetti ok 2 zł
- przyprawy- bazylia, oregano, czosnek, majeranek, papryka ostra i słodka - ceny różne i też na parę użyć
- sól, pieprz
- ser tarty ok 3 zł
- mięsko mielone ja daję mielonkę indyczą ok 4 zł
- 1 duża cebula lub 2 małe ok 1 zł
- olej/oliwa
Przygotowanie:
1. Podsmażamy cebulkę wraz z mięskiem mielonym oraz odrobiną vegety - przekładamy do miseczki, następnie odlewamy tłuszcz który tam powstanie ( będzie zdrowiej )
2. Pomidorki nacinamy, zalewamy gorącą wodą ( parzymy je ok 5 minut ), obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę- podsmażamy na małym ogniu, z niewielką ilością oleju :)
3. Dolewamy ok 50-100 ml soku pomidorowego
4. Dosypujemy po garści: fixu napoli i bolognese - na oko po to aby zagęścić nasz sos ;)
5. dosypujemy przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek, sól bądź vegeta, pieprz ( ja sypię pieprz ziołowy oraz cytrynowy ale może być zwykły ), majeranek, oregano, bazylia - i tutaj musi być ta kolejność zachowana wszystko mieszamy
6. Dodajemy garść sera - aby znów sos się lekko zagęścił
7. Gdy sos jest gorący, dosypujemy mięsko i mieszamy :) w tym samym czasie gotując makaron :)
I mamy gotowe pyszne jesienne danie i sos nie ze słoika :) jest to danie na ok 4 duże, 5 średnich, 6 małych porcji :)
Na wierzch posypujemy serem ;)
Niedługo przepis na pyszne ciasto ;)
Smacznego ♥
♥♥ Dagmara ♥♥
Kocham spaghetti:-) ♥
OdpowiedzUsuńOj, apetyczne :D
OdpowiedzUsuńchociaż ja lubię spaghetti bez mięsa albo z tuńczykiem :D
Podsmażam cebulkę, czosnek, dodaję tuńczyka (ok. dwóch puszek), koncentrat pomidorowy lub sok, bazylia, oregano, sól, pieprz, cukier..makaron może być muszelki, posypuję serem..i gotowe :D
też polecam:)
Następnym razem zrobię bo pyszne się wydaje ♥
UsuńUwielbiam SPAGHETTI :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam spagetti!
OdpowiedzUsuńoj, uwielbiam spaghetti:D
OdpowiedzUsuńKochana aż u mnie pachnie ;) ale mi narobiłaś ochoty :) :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti !
OdpowiedzUsuńmuszę kupić ten fix bo sok z pomidorów mam domowy
UsuńMoi chłopcy od jakiegoś czasu domagają się spaghetti, więc i u mnie pewnie na dniach zagości :)
OdpowiedzUsuńwow super :)
OdpowiedzUsuńja też często robię spaghetti ;)
uwielbiam jeść i gotować spaghetti:) A.
OdpowiedzUsuńTakie proste danie, a wszyscy je uwielbiają :) U mnie dzisiaj mielochy z buraczkami hihi ;)))
OdpowiedzUsuńteż lubię ;p;p zwłaszcza buraczki ♥
UsuńMniam mniam uwielbiam spaghetti i właśnie narobiłaś mi smaka! :D
OdpowiedzUsuńmniam , uwielbiam spaghetti :D
OdpowiedzUsuńMniam wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam spaghetti :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, a to że jestem makaronowa dziewczyna to na pewno wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie, a że jestem makaronowa dziewczyna to na pewno wypróbuje ten przepis :D
OdpowiedzUsuńmmm wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDaguś mam jeszcze jedno pytanie jak zrobiłaś na górze te zakładki strona główna, współpraca, wish lista i wymianka. Szukam, kombinuje, ale dalej nie wiem jak to zrobić.
OdpowiedzUsuńHelp :)
mniaam :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti :P
OdpowiedzUsuńHej kochana : ** Zostałaś nominowana do Liebster Blog ♥ u mnie na blogu ;) Jestem ciekawa twoich odpowiedzi : ))
OdpowiedzUsuńUdało się, dziękuję bardzo :) :*
OdpowiedzUsuńNo i dalej będę Cię męczyła. Bo teraz nie wiem jak wrzucić tam posty, które chce? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam włoskie jedzonko! :)
OdpowiedzUsuńwygląda dobrze a jestem na gastronomii to się troszkę znam ;d
OdpowiedzUsuńMoże poobserwujemy ?
Ja również sama robię spaghetti, troszkę inaczej, moje jest bardziej "cięższe",ale Twoja wersja jest fajna, taka "lekka"-na pewno spróbuję przepisu :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie :) Uwielbiam spaghetti! Sama robię podobnie, ale skracam czas przygotowania dodając pomidory z puszki :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam spaghetti:) łatwe szybkie i bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam spagetti- będę robiła w sobotę :D
OdpowiedzUsuńlubie robic spaghetti bo jest to szybkie i nieskomplikowane danie, a do tegojest to ulubieniec mojej cory...zawsze bardzo sie cieszy jak je gotuje:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Widzę zmiany na blogu :) uważam, że są na wielki plus :)spaghetii świetnie danie na szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ♥.♥ potrzebowałam ich jak powietrza ;)
Usuńmniam :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam się głodna ;)
ale mam smaka teraz na spaghetti! :)
OdpowiedzUsuńdodaję do obserwowanych i zapraszam do siebie :)
Uprzejmie obwieszczam, iż zostałaś przeze mnie wybrana z jakże zacnego grona mych obserwatorów, do odpowiedzi na 11 wymyślonych przeze mnie pytań. Zachęcam do zabawy, więcej tu: http://malymiszmasz.blogspot.com/2012/11/lista-11-wybranek-i-dugo-oczekiwana.html
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :-)
ahhh ale mi smaku narobiłaś...muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńKurczę szkoda, ale i tak bardzo dziękuję za pomoc :) :* ♥
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam takie jedzonko :D
OdpowiedzUsuńA za mną znowu strasznie chodzi placek po węgiersku - że tak powiem nie do tematu:)
OdpowiedzUsuńmniam, ale rzadko robię, bo wolę pierogi:P
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smaka na to spaghetti :)
OdpowiedzUsuńnice post! nice blog! kisses
OdpowiedzUsuńmnaim mniam :0 to jedno z moich ulubionych dań:)
OdpowiedzUsuńAjj, kiedy ja ostatni raz jadłam Spaghetti :PP
OdpowiedzUsuńUwielbiam Spaghetti - ale mi smaka narobiłaś.
OdpowiedzUsuńużyj pomidorowego soku Tymbarka z pieprzem - smak będzie o wieeeele bardziej intensywny ;)
OdpowiedzUsuńkocham spaghetti <3 <3
OdpowiedzUsuńjeeeej pyszne !! :)
OdpowiedzUsuńjak przyjemnie!
OdpowiedzUsuńWidzę, że wszyscy lubią spaghetti, a każdy je odrobinę inaczej przyrządza ;)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńkoooocham spaghetti <3 makaron to moja wielka miłosc :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti:) Ale staram się unikać dodatków z proszków
OdpowiedzUsuńRobię z pomidorów z puszki plus przecier z pomidorów:)
Dziękuje i nawzajem oczywiście :)
OdpowiedzUsuńa spaghetti- mmmm mogłabym jesć codziennie. a Twoje wygląda pysznie!:)
Zaraz poszperam i postaram się znaleźć:) Bo strasznie się narazie gubię w tych wszystkich ustawieniach. Aha i zatagowałam Cię, mam nadzieję, ze odpowiesz na moje pytania przy okazji najbliższego postu :*
OdpowiedzUsuńDzięęękuje bardzo za pomoc! Kochana jesteś :)
OdpowiedzUsuńDziękuje! Ja Ciebie już odwiedzam długo, jak kilka dziewczyn- zanim założyłam profil tutaj. Byłam tutaj jeszcze grubo przed tym jak zmieniłaś wygląd :P Bo miałam w zakładkach Twój blog w przeglądarce hehe :) Pozdrawiam i buziaki dla Ciebie:)
OdpowiedzUsuńmniaaaaam uwielbiam spagetti robie bardzo podobnie;)!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś smakuu,uwielbiam spagetti!!:)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm pychactwo ;) poproszę o więcej postów typu Daguś gotuje.
OdpowiedzUsuńmmm smaka mi na spaghetti zrobiłaś, a niestety męcze się z grypą żołądkową :(
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za czerwonym spaghetti, ale może dlatego, bo ciągle jem w tej samej wersji :) Twój pomysł mi się spodobał :) Za to mój TŻ jest taaaaaaaaaaakim makaroniarzem, że mógłby jeść makaron pod każdą postacią, a za spaghetti to chyba mnie by nawet oddał :)
OdpowiedzUsuńA próbowałaś robić spaghetti carbonara? Lubisz? Znam świetny przepis!
Nie mam oryginalnie napisanego przepisu, więc powiem Ci wszystko co robię z głowy :)
OdpowiedzUsuńKupujemy pieczarki (wedle uznania, ja lubię dużo, a i tak podczas duszenia zmniejszą się), chudy boczek (może być też jakaś szyneczka jak nie lubisz), żółty ser w kostce, dwa sosy Winiary Italia - cztery sery z bazylią, śmietankę 30%, 2-3 cebule oraz kilka ząbków czosnku (ja lubię:)) i oczywiście makaron, olej i przyprawy :)
Pieczarki myjemy i kroimy w paseczki (ja nie obieram, ale znam osoby, które to robią), a następnie wsypujemy na głęboką patelnię, solimy, pieprzymy wedle uznania i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu (co jakiś czas mieszamy i zaglądamy jak się mają). W międzyczasie cebule i ząbki czosnku kroimy w kostkę i dorzucamy do duszących się pieczarek, żeby wszystko ładnie puściło soki i zmiękło. Boczek kroimy w cienkie paseczki i także dorzucamy pod koniec, jak już niedługo nam zostało do duszenia :) Ser ścieramy na tarce, a sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na torebce, chociaż można dodać więcej śmietanki niż jest napisane na paczuszce sosów (w międzyczasie gotujemy już makaron). Gotowy sos i starty ser, dodajemy do rzeczy na patelni i wszystko razem podgrzewamy a następnie polecamy tym makaron :)
Nie podałam Ci konkretnych ilości składników, bo sama daję wszystkiego na oko, każdy też lubi co innego, ja uwielbiam pieczarki, mój luby dużo sera i tak jakoś wszystko wychodzi. Mam nadzieję, że zrozumiesz mój przepis, bo nie jestem dobra w tłumaczeniu :) Gdyby coś sprawiło Ci trudność, daj znać! Smacznego :)
Nie mam oryginalnie napisanego przepisu, więc powiem Ci wszystko co robię z głowy :)
OdpowiedzUsuńKupujemy pieczarki (wedle uznania, ja lubię dużo, a i tak podczas duszenia zmniejszą się), chudy boczek (może być też jakaś szyneczka jak nie lubisz), żółty ser w kostce, dwa sosy Winiary Italia - cztery sery z bazylią, śmietankę 30%, 2-3 cebule oraz kilka ząbków czosnku (ja lubię:)) i oczywiście makaron, olej i przyprawy :)
Pieczarki myjemy i kroimy w paseczki (ja nie obieram, ale znam osoby, które to robią), a następnie wsypujemy na głęboką patelnię, solimy, pieprzymy wedle uznania i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu (co jakiś czas mieszamy i zaglądamy jak się mają). W międzyczasie cebule i ząbki czosnku kroimy w kostkę i dorzucamy do duszących się pieczarek, żeby wszystko ładnie puściło soki i zmiękło. Boczek kroimy w cienkie paseczki i także dorzucamy pod koniec, jak już niedługo nam zostało do duszenia :) Ser ścieramy na tarce, a sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na torebce, chociaż można dodać więcej śmietanki niż jest napisane na paczuszce sosów (w międzyczasie gotujemy już makaron). Gotowy sos i starty ser, dodajemy do rzeczy na patelni i wszystko razem podgrzewamy a następnie polecamy tym makaron :)
Nie podałam Ci konkretnych ilości składników, bo sama daję wszystkiego na oko, każdy też lubi co innego, ja uwielbiam pieczarki, mój luby dużo sera i tak jakoś wszystko wychodzi. Mam nadzieję, że zrozumiesz mój przepis, bo nie jestem dobra w tłumaczeniu :) Gdyby coś sprawiło Ci trudność, daj znać! Smacznego :)
Napiszę Ci tak w skrócie, bo nie umiem pisać ładnie przepisów : )
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
- pieczarki (kto ile lubi, ja kupuję dużo, bo i tak zmniejszają swoją objętość podczas duszenia)
- chudy boczek (jak nie lubisz, możesz poratować się szynką lub nie dodawać w ogóle wędliny:))
- 2-3 cebule
- kilka ząbków czosnku (zależnie od upodobań)
- kostka żółtego sera
- dwa sosy Winiary Italia cztery sery z bazylią
- śmietanka 30 %
- makaron do spaghetti, olej, sól, pieprz
Na początku myjemy pieczarki i wrzucamy je na patelnię (oleju ociupina), solimy, pieprzymy, przykrywamy i dusimy je a w międzyczasie kroimy w kostkę cebule i czosnek, które potem dodajemy do duszących się pieczarek (obserwujemy czy robią się miękkie). Boczek kroimy w plasterki i dodajemy do pieczarek z cebulą i czosnkiem już pod sam koniec duszenia. Kiedy pieczarki i cebula są już miękkie i nadające się do jedzenia (żeby nie były surowe ;p), wyłączamy ogień i zostawiamy je na patelni i zaczynamy zajmować się sosem. Wstawiamy wodę na makaron i kiedy będzie się on już gotował, trzemy na tarce ser, a sosy przygotowujemy zgodnie z przepisem na torebce (całość gotujemy ze śmietanką na małym ogniu), UWAGA: nie zwracaj bardzo dokładnej uwagi na ilość śmietanki co do sosów, ja czasem dodawałam nawet więcej i było też dobre! Kiedy sos będzie gotowy, dodajemy go razem ze startym serem do rzeczy na patelni i podgrzewamy :) Gorący sos dodajemy do makaronu :)
Nie pisałam specjalnie konkretnych ilości itp, ponieważ każdy lubi co innego. Ja lubię dużo pieczarek i czosnku, mój luby np. kocha ser :) Mam nadzieję, że Ci posmakuje! Wybacz za mało składu i ładu, ale nie umiem tłumaczyć takich rzeczy. W razie pytań, pisz śmiało! Smacznego :*
zjadłąbym :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam spagetii:)
OdpowiedzUsuń